Kategori : Kütüphane
Telefon 2 : Tel
E-posta : E-posta Gönder
Website : Websiteye Git
Açılış Saatleri
  • Pazartesi :Kapalı
  • Salı :Kapalı
  • Çarşamba :Kapalı
  • Perşembe :Kapalı
  • Cuma :Kapalı
  • Cumartesi :Kapalı
  • Sunday :Kapalı

      Kütüphaneden Yararlanacaklar

Madde 30- Kütüphaneden Yararlanacak olanlar şunlardır:

a) Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve enstitülerde görev yapan öğretim üyeleri, öğretim yardımcıları

b) Öğrenciler

c) Üniversite personeli

d) Üniversite dışı araştırmacılar

e) Kamu

Ancak Üniversite dışı araştırmacıların kütüphaneden yararlanma ve ödünç yayın almaları Kütüphane ve Dokümantasyon Başkanlığı Yönetiminin izni ile gerçekleştirilir. Bu tür okuyuculara “Geçici Okuyucu Kartı” verilir.

 

Dışarıya Ödünç Verme

Madde 31- Dışarıya Ödünç Vermede uyulacak esaslar şöyledir:

a) Kütüphaneden yararlanma hakkı olması için, kütüphane otomasyon sistemine üyelik kayıt işlemini yaptırması gerekmemektedir.

 b) Ancak, müracaat kaynakları (sözlük, ansiklopedi, yıllık, el kitabı, bibliyografya, indeks ve öz (abstracts), rezerv yayınlar, el yazması, ünik ve nadir baskı eserler, tezler, gör-işit materyali) kütüphane dışına ödünç verilmez. Bu tür kaynaklardan kütüphane salonlarında yararlanılır.

c) Süreli yayınların son sayıları kütüphane dışına ödünç verilmez, gerekiyorsa ücret karşılığı fotokopi sağlanır.

d) Rezerv yayınlar, kısa sürede birçok okuyucunun yararlanmasına sunulacağından, kütüphane içinde ödünç verme bölümünce ayrı ve özel bir yerde düzenlenerek yararlanmaya sunulur.

e) Ödünç verme süresi; Öğretim üyeleri, öğretim elemanları ve yüksek lisans-doktora öğrencileri için 30 gün, üniversite personeli ve öğrenciler için 15 (On beş) gündür. Süreli yayınların ödünç verme süresi 7 (yedi) gündür. Bu süreler, aynı kaynaklar başka okuyucular tarafından istenmediği takdirde bir defa uzatılabilir. Zamanında yapılmayan uzatma istekleri kabul edilmez.

f)Kaynaklar bir okuyucuda iken, bir başka okuyucu tarafından ayırtılabilir. Getirildiğinde ilk ayırtan okuyucuya verilir.

g) Okuyucu üzerinde yayın (kitap ve dergi) sayısı öğretim üyeleri, öğretim elemanları ve yüksek lisans-doktora öğrencileri için 10 adet,  üniversite personeli ve öğrenciler için 5 adedi geçemez.

h) Bölümlerde sürekli olarak bulundurulması istenen yayınlar, bölümler tarafımdan satın alınması talep edilerek, kütüphane tarafımdan bölüme devir edilir.

ı) İster sürekli ister belirli bir süre için ödünç alınmış bir yayını, okuyucular birbirlerine devredemezler, bu tür yayın kütüphaneye geri verilmedikçe imzası bulunan birinci kişinin sorumluluğunda kabul edilir.

i) Yıllık izin, rapor ve yurt dışına çıkma gibi uzun süre üniversiteden uzak kalmayı gerektiren durumlarda, okuyucuların üzerlerindeki yayınları geri vermesi gerekir. Yoksa bu yönergenin tazminatla ilgili hükümleri uygulanır.

j) İşten ayrılma, atanma ve mezuniyette kütüphaneden ilişik kesme işlemi zorunludur.

k) Okuyucular kütüphaneye üye olmakla bu yönergede yer alan hükümleri kabul etmiş sayılırlar.

 

Rezerv Hizmetlerin Planlanması

Madde 32- Rezerv Hizmetlerin Planlanmasında şu hususlar göz önünde bulundurulur:

 

a) Rezerv yayınlar her öğretim yılı başında bölümlerden gelen istekler doğrultusunda belirlenir.

b) Rezerv olarak belirlenen yayınlar kütüphanede yararlanmaya sunulur. Ayrıca her gün saat 17.00‘den sonra, ertesi gün veya tatil günlerinin ertesi geri verilmek koşuluyla ödünç verilir.

c) Rezerv hizmetleri ile ilgili işlemler ödünç verme bölümünce yürütülür.

 

Madde 33- Okuyucular ödünç aldıkları kitap ve süreli yayınları iyi kullanmakla ve korumakla yükümlüdür.

 

Gecikme Cezası

Madde 34- Ödünç verilen yayın, ödünç verme süresinin bitiminde kütüphaneye teslim edilir, ya da süresi uzatılır.       

         Ödünç aldığı kaynağı geri vermeyen öğrenciler, kütüphane yönetimince ilgili Fakülte Dekanlıkları, Enstitü Müdürlükleri ve Yüksek Okul Müdürlüklerine gerekli tebliğ ve uyarı yapılmak üzere bildirilir veya Gerekli donanım olduğunda kütüphane ve öğrenci otomasyon sistemleri üzerinden de elektronik posta, kısa mesaj (SMS), web duyuru vb. teknik iletişim araçları ile de tebliğ yapılır. Zamanında teslim edilmeyen veya süresi uzatılmayan her yayın için geciktirilen her güne 3 (üç) gün hak mahrumiyeti (ödünç kitap alamama) cezası uygulanır.

Gerekli tebliğler yapıldığı halde, uyarıları dikkate almayan, okuyucunun üyeliği pasif yapılır.

         Kütüphane ile ilişiği olan okuyucuların Üniversitemizle ilişik kesme işlemi yapılmaz.

Ödünç aldığı yayını, mezun olana kadar teslim etmeyen öğrenciden, öncelikle yayının tedariki sağlanır, Hak mahrumiyetinin kalkması için; her güne 25 kuruşluk cezayı yatırması gerekmektedir.  Ceza; Strateji ve Geliştirme Daire Başkanlığının ilgili hesabına yatırıp, makbuzu ibraz etmesi halinde ilişiği kesilir. Gün ve para cezası, kitap olarak da alınabilir. Bunun için her 100 gün aralığına kütüphanenin istediği bir yayın veya bulunan bir yayın alınır. Geçerli mazeretini resmi olarak bildirenlerin mahrumiyet cezası kaldırılır

Strateji ve Geliştirme Daire Başkanlığının ilgili hesabına yatırılan ve hesapta toplanan paralar Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığının teklifi ve Rektörün onayı ile ilgili harcama kalemine ödenek kaydı yapılarak ihtiyaçların giderilmesinde kullanılır.

 

Kayıp Yayınlarla İlgili İşlemler

Madde 35- Kütüphaneden ödünç alınan yayınlar, normal süreleri içinde kütüphaneye geri getirilmeyip, yayını ödünç alan okuyucu kaybettiğini bildirmesi halinde veya yayın iadesi ile ilgili tebliğ gönderildikten sonra üzerinden iki ay gecikince kayıp işlemi görür.

Bu durumda yayının bedelini ödetmeden önce, ilgiliden yayının aynen sağlanması istenir. Yayının sağlanması yurt içinde yapılacaksa bir ay, yurt dışından ise iki ay süre tanınır. Bu süre içinde okuyucu tarafından sağlanmayan yayınlar kayıp işlemi görürler. Günün rayici üzerinden kütüphanece fiyat takdir komisyonunun belirleyeceği fiyat üzerinden parası ilgiliden tahsil edilir. Kütüphane tarafından yerine gerekli bir yayın alınır.

Ayrıca, yıllık envanter tespit çalışmaları ile hizmete sunulmayacak ölçüde yıpranmış yayınlarla ve zamanla değerini kaybedip yararlanma imkânı kalmamış yayınlar, ile öğrenim süresi sonunda ilişki kesmeden üniversiteden ayrılan, iletişim kurulamayan öğrenci üzerinde ki yayınlar,  ve kayıp işlem gören yayınlar,  Taşınır İşlem Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda işlem görerek kayıttan düşümü yapılır.

 

Kütüphaneden İlişik Kesme

Madde 36- Üniversite personeli ve öğrenciler, Üniversiteden ayrılmaları durumunda kütüphane onayı da alınarak ilişikleri kesilir.

 

Kütüphaneden Yararlanma Şartları

Madde 37- Kütüphaneden yararlanmak isteyen okuyucular aşağıdaki şartlara uymak zorundadırlar:

a) Sessizliği korumak,

b) Çalışanları rahatsız etmemek, toplu okuma salonlarında grup çalışması yapmamak,

c) Yayınları kirletmemek, yırtmamak,

d) Ödünç alınacak yayında; noksan sayfa, yırtık olup olmadığını kontrol etmek, varsa kütüphaneciye bildirmek,

e) Kütüphanede yararlanmak üzere, raflardan aldığı yayını yerine koymayıp masanın üzerine bırakmak veya sorumlu kütüphaneciye teslim etmek,

f) Sorulduğunda kimlik kartı göstermek,

g) Çanta ve benzeri eşyayı kütüphaneye girişte bırakmak,

h) Salonlarda bir şey yememek ve içmemek,

ı) Kütüphanenin düzenini bozmamak.

 Kütüphanenin Açık Bulunduğu Saatler

Madde 38- Kütüphanenin açık bulunduğu saatler şöyledir:

         a) Okuma salonları, resmi tatil günleri dışında her, gün 8.00 12.00 -13.00 17.00 arası okuyucuların yararlanmasına açıktır.

         b) Öğretim süresince Kütüphanenin tatil günleri ve gece, okuyucuya açılması kütüphane yönetiminin hazırlayacağı bir programla düzenlenir.

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

 ORD.PROF.MÜKRİMİN HALİL YİNANÇ KÜTÜPHANESİ

                Genel Bilgiler

                Üniversitemiz Senatosunun 28.03.2012 tarih ve 2012/7 sayılı kararı ile kabul edilerek  uygulamaya  konulan ‘’Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kütüphane Yönergesi’ ne göre teşkilatlanan Kütüphanemiz, aynı yönergeye bağlı olarak kabul edilen ‘’Kütüphanesi Rehberi ‘’ ve ‘’Kütüphane Kuralları’’ na göre hizmet vermektedir.  Kütüphanemiz Bahçelievler Eski Rektörlük binasından, 2005 Mayıs Ayında Avşar kampüsü  İİBF Binası Prof. Dr. Osman TEKİNEL Konferans salonu karşısına taşınmıştır. 2008 Haziran ayında da İİBF ait ek-A2 yeni binaya taşınmıştır. Kütüphane yaklaşık 1200 m2 alana sahiptir, kütüphanede; 220 kişilik Okuma Salonu, 18 adet bilgisayar Katalog  tarama bölümü, multi-medya servisi, Kitaplık, dergiler, tezler yer almaktadır. Kütüphanemiz yeni binasında açık raf sistemine göre hizmet vermektedir. Açık rafta DEWEY ONLU SINIFLAMA sistemi uygulanmaktadır. Bünyesinde özel ORD. PROF. M. Halil Yinanç koleksiyonunubarındırmaktadır.  Tıp ve İlahiyat Fakülteleri kitaplıkları aynı fakülte binalarında hizmet vermektedir. Üniversitemiz senatosunun 07.03.2012 tarih ve 2012/06 sayılı oturumunda alınan 15 nolu kararı ile MERKEZ KÜTÜPHANE Adı     ORD. PROF. MÜKRİMİN HALİL YİNANÇ KÜTÜPHANESİ olarak değiştirilmiştir.

                 Kütüphane Web  Sayfası;

                      http://kutuphane.ksu.edu.tr

             Kütüphanemiz web sayfasında ; kütüphanemizce verilen hizmetler, Kütüphanemizden yararlanma koşulları ile ilgili genel bilgiler yer almaktadır. Kütüphanemiz web sayfasında yer alan en önemli noktalardan biri Kütüphane Otomasyon Programıdır. Bu programdan kitaplar, tezler dergiler vb. yayınların taraması yapılabilmektedir. Üyelik bilgilerine giriş yapılarak kitap seçimi, talebi, süre uzatma, üzerindeki kitapları görme, yeni gelen yayınları seçtiği başlıklara göre listeme gibi olanaklardan yararlanabilmektedir. Abone olunan ve yıl içerisinde deneme amaçlı açılan veri tabanları hakkında bilgilere ve adreslere erişim sağlanabilmektedir. Her türlü yurt içi ve yurt dışı elektronik bilgi merkezlerinin kataloglarına ve yayınevlerinin  adreslerine yer verilmiştir.

    KİTAP KOLEKSİYONU

              Koleksiyonda  66.000 adet kitap vardır. Bunun yaklaşık 60.000 adeti bilgisayar ortamına aktarılarak okuyucu hizmetine sunulmaktadır. Kitaplar açık raf sistemine göre (Dewey Onlu Sınıflama Sistemi) raflara dizilmiştir.

 

                 DERGİ KOLEKSİYONU 

   Koleksiyonda dergi yer almaktadır. Dergiler için ayrı bir bölüm ayrılmıştır. Dergiler bilgisayarlardan dergi adı, cilt, yıl, sayı, tarih ve içindekiler sayfasından taranabilmektedir.  Web üzerinden dergi taramaları için  http://e-kutuphane.ksu.edu.tr  adresinden süreli yayın tarama ekranı seçilerek yapılabilir. Elektronik dergi listeleri için e-dergi tıklaynız bakınız

    TEZ KOLEKSİYONU

   Koleksiyonda üniversitemizde yapılan 3000 yüksek lisans tezleri yer almaktadır. 2010 Kasım itibariyle tezlerin tamamı elektronik ortamda tam metin  olarak da hizmete sunulmaya başlamıştır.

    ELEKTRONİK KAYNAKLAR  

   

Abone olunan E-Kitaplar Ebrary ebook, Elsevier ebooks, Hiperlink, Knovel ebooks veritabanlarıdır. Erişim veritabanları sayfamızdan sağlanabilir.

 

            E-dergiler

 

          2017 Yılı itibariyle 42 veritabanına erişim sağlanmaktadır. Bunlardan 22 adeti üniversitemiz  20 adedi de Tübitak/ULAKBİM  tarafından “Ulusal Lisans Aboneliği” çerçevesinde üniversitemizin erişimize açılmıştır.

Abonelik Lisans Anlaşması kapsamında açılan veritabanları bakınız.

Üyelik

          Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencileri üye olmak şartı ile Kütüphaneden yararlanabilirler. Üye kaydı için öğrenci kimliği yeterlidir. Üyeler kimlik ve adres değişikliklerini kütüphaneye bilgi vermekle hükümlüdürler. Dışarıdan gelen araştırmacılara günübirlik hizmetler verilmektedir. Üniversitemizden her ne nedenle ayrılan üyelerin üyeliklerini düşürmek zorundadırlar. Gününde iade edilmeyen her kitap için gecikme bedeli alınır.Üyeler kütüphane kurallarına uymakla yükümlüdürler.

           Kurallar

       Kütüphaneden yararlanmak isteyen okuyucular aşağıdaki şartlara uymak zorundadırlar: 
a) Sessizliği korumak, 
b) Çalışanları rahatsız etmemek, grup çalışması yapmamak, 
e) Yayınları kirletmemek, yırtmamak, 
d) Ödünç alınacak; yayında, noksan sayfa, yırtık olup olmadığını kontrol etmek, varsa kütüphaneciye bildirmek, 
e) Kütüphanede yararlanmak üzere, raflardan aldığı yayını yerine koymayıp masanın üzerine bırakmak veya sorumlu kütüphaneciye teslim etmek, 
f) Sorulduğunda kimlik kartı göstermek, 
g) Çanta ve benzeri eşyayı kütüphaneye girişte bırakmak, 
h) Salonlarda bir şey yememek ve içmemek, 
ı) Kütüphanenin düzenini bozmamak, 
i) Okuma salonunda cep telefonlarının kapalı tutulması,

ISBN VE ISSN SERVİSİ

              Üniversitemzi yayınları için ISBN VE ISSN müracatı kütüphanemiz üzerinden yapılmaktadır. Müracaat edecekler yayın kurulu kararı çıkan kitapları için kitap bilgileri ile kütüphaneye gelmeleri gerekmektedir. İlgili doküman için bakınız.

 

            Kütüphanemizden yararlanma;

          Akademik ve idari personel için 5 kitap ve öğrenciler için 2 kitap,  15 gün süreyle ödünç verilmektedir. Ödünç alınan kitap bir başkası tarafından istenmediği takdirde bu süre 15 gün daha uzatılabilir.  Süre uzatma telefonla ve web üzerinden yapabilmektedir. Abone olduğumuz veritabanlarından tarama yapabilir. Yurt dışı tam makalelere erişim sağlayabilir. Web kütüphane kaynaklarından yararlanabilir. Kütüphaneler arası işbirliği çerçevesinde istekte bulunan kütüphanelere de yayın gönderilmektedir. Kütüphanemizde otomasyon programı dahilinde kitap ve kimliklere barkot yapıştırılmaktadır.  Bundan dolayı ödünç materyal almak isteyen kullanıcılar  kimlik kartlarını ödünç verme bankosundaki görevliye göstermek zorundadır. Kullanıcı Yordam 2001 web katalog tarama ekranında seçmiş olduğu kitapları üye numarası girerek rezerv edebilir. Bu işlem rezerv edildiği tarihten itibaren 3 gün için geçerlidir. Ayrıca ödünç almış olduğu kitapları internet üzerinden Yordam http://e-kutuphane.ksu.edu.tr  Programına girerek görebilir.  

           ÇALIŞMA SAATLERİ

           Merkez Kütüphane hafta içi her gün saat 08:00-17:00 arası açıktır.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kütüphanesi
Kategori : Kütüphane
Telefon 2 : Tel
E-posta : E-posta Gönder
Website : Websiteye Git
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kütüphanesi

      Kütüphaneden Yararlanacaklar

Madde 30- Kütüphaneden Yararlanacak olanlar şunlardır:

a) Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve enstitülerde görev yapan öğretim üyeleri, öğretim yardımcıları

b) Öğrenciler

c) Üniversite personeli

d) Üniversite dışı araştırmacılar

e) Kamu

Ancak Üniversite dışı araştırmacıların kütüphaneden yararlanma ve ödünç yayın almaları Kütüphane ve Dokümantasyon Başkanlığı Yönetiminin izni ile gerçekleştirilir. Bu tür okuyuculara “Geçici Okuyucu Kartı” verilir.

 

Dışarıya Ödünç Verme

Madde 31- Dışarıya Ödünç Vermede uyulacak esaslar şöyledir:

a) Kütüphaneden yararlanma hakkı olması için, kütüphane otomasyon sistemine üyelik kayıt işlemini yaptırması gerekmemektedir.

 b) Ancak, müracaat kaynakları (sözlük, ansiklopedi, yıllık, el kitabı, bibliyografya, indeks ve öz (abstracts), rezerv yayınlar, el yazması, ünik ve nadir baskı eserler, tezler, gör-işit materyali) kütüphane dışına ödünç verilmez. Bu tür kaynaklardan kütüphane salonlarında yararlanılır.

c) Süreli yayınların son sayıları kütüphane dışına ödünç verilmez, gerekiyorsa ücret karşılığı fotokopi sağlanır.

d) Rezerv yayınlar, kısa sürede birçok okuyucunun yararlanmasına sunulacağından, kütüphane içinde ödünç verme bölümünce ayrı ve özel bir yerde düzenlenerek yararlanmaya sunulur.

e) Ödünç verme süresi; Öğretim üyeleri, öğretim elemanları ve yüksek lisans-doktora öğrencileri için 30 gün, üniversite personeli ve öğrenciler için 15 (On beş) gündür. Süreli yayınların ödünç verme süresi 7 (yedi) gündür. Bu süreler, aynı kaynaklar başka okuyucular tarafından istenmediği takdirde bir defa uzatılabilir. Zamanında yapılmayan uzatma istekleri kabul edilmez.

f)Kaynaklar bir okuyucuda iken, bir başka okuyucu tarafından ayırtılabilir. Getirildiğinde ilk ayırtan okuyucuya verilir.

g) Okuyucu üzerinde yayın (kitap ve dergi) sayısı öğretim üyeleri, öğretim elemanları ve yüksek lisans-doktora öğrencileri için 10 adet,  üniversite personeli ve öğrenciler için 5 adedi geçemez.

h) Bölümlerde sürekli olarak bulundurulması istenen yayınlar, bölümler tarafımdan satın alınması talep edilerek, kütüphane tarafımdan bölüme devir edilir.

ı) İster sürekli ister belirli bir süre için ödünç alınmış bir yayını, okuyucular birbirlerine devredemezler, bu tür yayın kütüphaneye geri verilmedikçe imzası bulunan birinci kişinin sorumluluğunda kabul edilir.

i) Yıllık izin, rapor ve yurt dışına çıkma gibi uzun süre üniversiteden uzak kalmayı gerektiren durumlarda, okuyucuların üzerlerindeki yayınları geri vermesi gerekir. Yoksa bu yönergenin tazminatla ilgili hükümleri uygulanır.

j) İşten ayrılma, atanma ve mezuniyette kütüphaneden ilişik kesme işlemi zorunludur.

k) Okuyucular kütüphaneye üye olmakla bu yönergede yer alan hükümleri kabul etmiş sayılırlar.

 

Rezerv Hizmetlerin Planlanması

Madde 32- Rezerv Hizmetlerin Planlanmasında şu hususlar göz önünde bulundurulur:

 

a) Rezerv yayınlar her öğretim yılı başında bölümlerden gelen istekler doğrultusunda belirlenir.

b) Rezerv olarak belirlenen yayınlar kütüphanede yararlanmaya sunulur. Ayrıca her gün saat 17.00‘den sonra, ertesi gün veya tatil günlerinin ertesi geri verilmek koşuluyla ödünç verilir.

c) Rezerv hizmetleri ile ilgili işlemler ödünç verme bölümünce yürütülür.

 

Madde 33- Okuyucular ödünç aldıkları kitap ve süreli yayınları iyi kullanmakla ve korumakla yükümlüdür.

 

Gecikme Cezası

Madde 34- Ödünç verilen yayın, ödünç verme süresinin bitiminde kütüphaneye teslim edilir, ya da süresi uzatılır.       

         Ödünç aldığı kaynağı geri vermeyen öğrenciler, kütüphane yönetimince ilgili Fakülte Dekanlıkları, Enstitü Müdürlükleri ve Yüksek Okul Müdürlüklerine gerekli tebliğ ve uyarı yapılmak üzere bildirilir veya Gerekli donanım olduğunda kütüphane ve öğrenci otomasyon sistemleri üzerinden de elektronik posta, kısa mesaj (SMS), web duyuru vb. teknik iletişim araçları ile de tebliğ yapılır. Zamanında teslim edilmeyen veya süresi uzatılmayan her yayın için geciktirilen her güne 3 (üç) gün hak mahrumiyeti (ödünç kitap alamama) cezası uygulanır.

Gerekli tebliğler yapıldığı halde, uyarıları dikkate almayan, okuyucunun üyeliği pasif yapılır.

         Kütüphane ile ilişiği olan okuyucuların Üniversitemizle ilişik kesme işlemi yapılmaz.

Ödünç aldığı yayını, mezun olana kadar teslim etmeyen öğrenciden, öncelikle yayının tedariki sağlanır, Hak mahrumiyetinin kalkması için; her güne 25 kuruşluk cezayı yatırması gerekmektedir.  Ceza; Strateji ve Geliştirme Daire Başkanlığının ilgili hesabına yatırıp, makbuzu ibraz etmesi halinde ilişiği kesilir. Gün ve para cezası, kitap olarak da alınabilir. Bunun için her 100 gün aralığına kütüphanenin istediği bir yayın veya bulunan bir yayın alınır. Geçerli mazeretini resmi olarak bildirenlerin mahrumiyet cezası kaldırılır

Strateji ve Geliştirme Daire Başkanlığının ilgili hesabına yatırılan ve hesapta toplanan paralar Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığının teklifi ve Rektörün onayı ile ilgili harcama kalemine ödenek kaydı yapılarak ihtiyaçların giderilmesinde kullanılır.

 

Kayıp Yayınlarla İlgili İşlemler

Madde 35- Kütüphaneden ödünç alınan yayınlar, normal süreleri içinde kütüphaneye geri getirilmeyip, yayını ödünç alan okuyucu kaybettiğini bildirmesi halinde veya yayın iadesi ile ilgili tebliğ gönderildikten sonra üzerinden iki ay gecikince kayıp işlemi görür.

Bu durumda yayının bedelini ödetmeden önce, ilgiliden yayının aynen sağlanması istenir. Yayının sağlanması yurt içinde yapılacaksa bir ay, yurt dışından ise iki ay süre tanınır. Bu süre içinde okuyucu tarafından sağlanmayan yayınlar kayıp işlemi görürler. Günün rayici üzerinden kütüphanece fiyat takdir komisyonunun belirleyeceği fiyat üzerinden parası ilgiliden tahsil edilir. Kütüphane tarafından yerine gerekli bir yayın alınır.

Ayrıca, yıllık envanter tespit çalışmaları ile hizmete sunulmayacak ölçüde yıpranmış yayınlarla ve zamanla değerini kaybedip yararlanma imkânı kalmamış yayınlar, ile öğrenim süresi sonunda ilişki kesmeden üniversiteden ayrılan, iletişim kurulamayan öğrenci üzerinde ki yayınlar,  ve kayıp işlem gören yayınlar,  Taşınır İşlem Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda işlem görerek kayıttan düşümü yapılır.

 

Kütüphaneden İlişik Kesme

Madde 36- Üniversite personeli ve öğrenciler, Üniversiteden ayrılmaları durumunda kütüphane onayı da alınarak ilişikleri kesilir.

 

Kütüphaneden Yararlanma Şartları

Madde 37- Kütüphaneden yararlanmak isteyen okuyucular aşağıdaki şartlara uymak zorundadırlar:

a) Sessizliği korumak,

b) Çalışanları rahatsız etmemek, toplu okuma salonlarında grup çalışması yapmamak,

c) Yayınları kirletmemek, yırtmamak,

d) Ödünç alınacak yayında; noksan sayfa, yırtık olup olmadığını kontrol etmek, varsa kütüphaneciye bildirmek,

e) Kütüphanede yararlanmak üzere, raflardan aldığı yayını yerine koymayıp masanın üzerine bırakmak veya sorumlu kütüphaneciye teslim etmek,

f) Sorulduğunda kimlik kartı göstermek,

g) Çanta ve benzeri eşyayı kütüphaneye girişte bırakmak,

h) Salonlarda bir şey yememek ve içmemek,

ı) Kütüphanenin düzenini bozmamak.

 Kütüphanenin Açık Bulunduğu Saatler

Madde 38- Kütüphanenin açık bulunduğu saatler şöyledir:

         a) Okuma salonları, resmi tatil günleri dışında her, gün 8.00 12.00 -13.00 17.00 arası okuyucuların yararlanmasına açıktır.

         b) Öğretim süresince Kütüphanenin tatil günleri ve gece, okuyucuya açılması kütüphane yönetiminin hazırlayacağı bir programla düzenlenir.

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

 ORD.PROF.MÜKRİMİN HALİL YİNANÇ KÜTÜPHANESİ

                Genel Bilgiler

                Üniversitemiz Senatosunun 28.03.2012 tarih ve 2012/7 sayılı kararı ile kabul edilerek  uygulamaya  konulan ‘’Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kütüphane Yönergesi’ ne göre teşkilatlanan Kütüphanemiz, aynı yönergeye bağlı olarak kabul edilen ‘’Kütüphanesi Rehberi ‘’ ve ‘’Kütüphane Kuralları’’ na göre hizmet vermektedir.  Kütüphanemiz Bahçelievler Eski Rektörlük binasından, 2005 Mayıs Ayında Avşar kampüsü  İİBF Binası Prof. Dr. Osman TEKİNEL Konferans salonu karşısına taşınmıştır. 2008 Haziran ayında da İİBF ait ek-A2 yeni binaya taşınmıştır. Kütüphane yaklaşık 1200 m2 alana sahiptir, kütüphanede; 220 kişilik Okuma Salonu, 18 adet bilgisayar Katalog  tarama bölümü, multi-medya servisi, Kitaplık, dergiler, tezler yer almaktadır. Kütüphanemiz yeni binasında açık raf sistemine göre hizmet vermektedir. Açık rafta DEWEY ONLU SINIFLAMA sistemi uygulanmaktadır. Bünyesinde özel ORD. PROF. M. Halil Yinanç koleksiyonunubarındırmaktadır.  Tıp ve İlahiyat Fakülteleri kitaplıkları aynı fakülte binalarında hizmet vermektedir. Üniversitemiz senatosunun 07.03.2012 tarih ve 2012/06 sayılı oturumunda alınan 15 nolu kararı ile MERKEZ KÜTÜPHANE Adı     ORD. PROF. MÜKRİMİN HALİL YİNANÇ KÜTÜPHANESİ olarak değiştirilmiştir.

                 Kütüphane Web  Sayfası;

                      http://kutuphane.ksu.edu.tr

             Kütüphanemiz web sayfasında ; kütüphanemizce verilen hizmetler, Kütüphanemizden yararlanma koşulları ile ilgili genel bilgiler yer almaktadır. Kütüphanemiz web sayfasında yer alan en önemli noktalardan biri Kütüphane Otomasyon Programıdır. Bu programdan kitaplar, tezler dergiler vb. yayınların taraması yapılabilmektedir. Üyelik bilgilerine giriş yapılarak kitap seçimi, talebi, süre uzatma, üzerindeki kitapları görme, yeni gelen yayınları seçtiği başlıklara göre listeme gibi olanaklardan yararlanabilmektedir. Abone olunan ve yıl içerisinde deneme amaçlı açılan veri tabanları hakkında bilgilere ve adreslere erişim sağlanabilmektedir. Her türlü yurt içi ve yurt dışı elektronik bilgi merkezlerinin kataloglarına ve yayınevlerinin  adreslerine yer verilmiştir.

    KİTAP KOLEKSİYONU

              Koleksiyonda  66.000 adet kitap vardır. Bunun yaklaşık 60.000 adeti bilgisayar ortamına aktarılarak okuyucu hizmetine sunulmaktadır. Kitaplar açık raf sistemine göre (Dewey Onlu Sınıflama Sistemi) raflara dizilmiştir.

 

                 DERGİ KOLEKSİYONU 

   Koleksiyonda dergi yer almaktadır. Dergiler için ayrı bir bölüm ayrılmıştır. Dergiler bilgisayarlardan dergi adı, cilt, yıl, sayı, tarih ve içindekiler sayfasından taranabilmektedir.  Web üzerinden dergi taramaları için  http://e-kutuphane.ksu.edu.tr  adresinden süreli yayın tarama ekranı seçilerek yapılabilir. Elektronik dergi listeleri için e-dergi tıklaynız bakınız

    TEZ KOLEKSİYONU

   Koleksiyonda üniversitemizde yapılan 3000 yüksek lisans tezleri yer almaktadır. 2010 Kasım itibariyle tezlerin tamamı elektronik ortamda tam metin  olarak da hizmete sunulmaya başlamıştır.

    ELEKTRONİK KAYNAKLAR  

   

Abone olunan E-Kitaplar Ebrary ebook, Elsevier ebooks, Hiperlink, Knovel ebooks veritabanlarıdır. Erişim veritabanları sayfamızdan sağlanabilir.

 

            E-dergiler

 

          2017 Yılı itibariyle 42 veritabanına erişim sağlanmaktadır. Bunlardan 22 adeti üniversitemiz  20 adedi de Tübitak/ULAKBİM  tarafından “Ulusal Lisans Aboneliği” çerçevesinde üniversitemizin erişimize açılmıştır.

Abonelik Lisans Anlaşması kapsamında açılan veritabanları bakınız.

Üyelik

          Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencileri üye olmak şartı ile Kütüphaneden yararlanabilirler. Üye kaydı için öğrenci kimliği yeterlidir. Üyeler kimlik ve adres değişikliklerini kütüphaneye bilgi vermekle hükümlüdürler. Dışarıdan gelen araştırmacılara günübirlik hizmetler verilmektedir. Üniversitemizden her ne nedenle ayrılan üyelerin üyeliklerini düşürmek zorundadırlar. Gününde iade edilmeyen her kitap için gecikme bedeli alınır.Üyeler kütüphane kurallarına uymakla yükümlüdürler.

           Kurallar

       Kütüphaneden yararlanmak isteyen okuyucular aşağıdaki şartlara uymak zorundadırlar: 
a) Sessizliği korumak, 
b) Çalışanları rahatsız etmemek, grup çalışması yapmamak, 
e) Yayınları kirletmemek, yırtmamak, 
d) Ödünç alınacak; yayında, noksan sayfa, yırtık olup olmadığını kontrol etmek, varsa kütüphaneciye bildirmek, 
e) Kütüphanede yararlanmak üzere, raflardan aldığı yayını yerine koymayıp masanın üzerine bırakmak veya sorumlu kütüphaneciye teslim etmek, 
f) Sorulduğunda kimlik kartı göstermek, 
g) Çanta ve benzeri eşyayı kütüphaneye girişte bırakmak, 
h) Salonlarda bir şey yememek ve içmemek, 
ı) Kütüphanenin düzenini bozmamak, 
i) Okuma salonunda cep telefonlarının kapalı tutulması,

ISBN VE ISSN SERVİSİ

              Üniversitemzi yayınları için ISBN VE ISSN müracatı kütüphanemiz üzerinden yapılmaktadır. Müracaat edecekler yayın kurulu kararı çıkan kitapları için kitap bilgileri ile kütüphaneye gelmeleri gerekmektedir. İlgili doküman için bakınız.

 

            Kütüphanemizden yararlanma;

          Akademik ve idari personel için 5 kitap ve öğrenciler için 2 kitap,  15 gün süreyle ödünç verilmektedir. Ödünç alınan kitap bir başkası tarafından istenmediği takdirde bu süre 15 gün daha uzatılabilir.  Süre uzatma telefonla ve web üzerinden yapabilmektedir. Abone olduğumuz veritabanlarından tarama yapabilir. Yurt dışı tam makalelere erişim sağlayabilir. Web kütüphane kaynaklarından yararlanabilir. Kütüphaneler arası işbirliği çerçevesinde istekte bulunan kütüphanelere de yayın gönderilmektedir. Kütüphanemizde otomasyon programı dahilinde kitap ve kimliklere barkot yapıştırılmaktadır.  Bundan dolayı ödünç materyal almak isteyen kullanıcılar  kimlik kartlarını ödünç verme bankosundaki görevliye göstermek zorundadır. Kullanıcı Yordam 2001 web katalog tarama ekranında seçmiş olduğu kitapları üye numarası girerek rezerv edebilir. Bu işlem rezerv edildiği tarihten itibaren 3 gün için geçerlidir. Ayrıca ödünç almış olduğu kitapları internet üzerinden Yordam http://e-kutuphane.ksu.edu.tr  Programına girerek görebilir.  

           ÇALIŞMA SAATLERİ

           Merkez Kütüphane hafta içi her gün saat 08:00-17:00 arası açıktır.

Özellikler
Yorum
Henüz yorum bulunmamaktadır, ilk yorumu yapmak ister misiniz?
İnceleme bırak
Hizmet: Fiyat: Kalite: Diğerleri:

Bir cevap yazın