Açılış Saatleri
  • Pazartesi :Kapalı
  • Salı :Kapalı
  • Çarşamba :Kapalı
  • Perşembe :Kapalı
  • Cuma :Kapalı
  • Cumartesi :Kapalı
  • Sunday :Kapalı

Mutfak Sanatları ve Aşçılık

Günümüzde dışarıda yemek yeme olgusunun sosyal bir davranış olarak yaygınlaşması, bilimsel alandaki gelişmeler ve artan turizm faaliyetleri ile birlikte mutfak sanatları ve aşçılık giderek değer kazanan, yaratıcılıkla iç içe geçmiş bir meslek halini almıştır.

Toplumumuzda çok çeşitli sebeplerle dışarıda yemek yeme sıklığının artması ve özellikle 1980 sonrası çok hızlı bir gelişme gösteren ve gelişmeye devam edeceği öngörülen bir turizm endüstrisinin varlığı ile Türkiye’de aşçılık genç kuşağın ilgi duyabileceği saygın ve gelecek vaat eden meslekler arasında yerini almış, önemli bir istihdam olanağı yaratmaya başlamıştır. Ancak, gençlerimizin bu alanda istihdam edilebilmeleri konu ile ilgili sağlam temeller üzerine inşa edilmiş bir eğitim almaları ile olanaklıdır.

Geleneksel olarak aşçıların usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yetiştirilebileceği anlayışı, meslek üzerine biçimsel eğitimlerin verilmeye başlaması ile teoriyi ve uygulamayı birleştirebilen bilimsel bir yaklaşımla değişmeye başlamıştır. Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu bünyesinde verilecek eğitim bu düşünsel temel üzerine şekillenmektedir.

Günümüzdeki haliyle aşçılık teknik, estetik ve yaratıcılık, yönetsel, pazarlama ve teknolojiyi izleme gibi çok çeşitli becerilerin bir araya getirilmesini gerektiren profesyonel bir uzmanlık alanıdır. Dünyada ünlenmiş olan bazı restoran işletmeleri başarılarını bu becerileri bir arada en iyi kullanabilen aşçılarına borçludur. Bu gelişmeler ışığında çağdaş aşçılık eğitimi el emeğinin geliştirilmesine dayalı mesleki eğitim anlayışından çok yenilik yaratacak bireyler yetiştirmek anlayışına dayanmaktadır. Bu bakış açısıyla meslek yüksekokulumuz aşağıdaki amaçları benimsemektedir.  

a) Uluslararası alanda rekabet edebilecek, yabancı dil bilgisine de sahip aşçılar yetiştirmek,

b) Türk ve dünya mutfak kültürleri ile ilgili çalışmalar yapmak,

c) Türk Mutfak Kültürü’nün sürdürülebilirliğine katkı vermek,

d) Gastronomi ve turizm sektörü ile sürekli işbirliği ve eşgüdüm içinde olmak, sektörden gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlamak, işletmelerde oluşan sorunların çözümüne katkıda bulunmak,                           

e) Ulusal ve uluslararası alanda turizm eğitimi veren, benzer statüdeki eğitim kurumları ile işbirliği yaparak, gerek öğrencilerin daha iyi yetişmesi ve gerekse öğretim elemanlarının bilgi düzeyini arttırmak için çalışmalarda bulunmak,

f) Aşçılık alanını ilgilendiren konularda ulusal, uluslararası düzeyde toplantı, seminer, kongre düzenlemek ve diğer kurumlar tarafından düzenlenen toplantılara katılmak,

 

g) Mutfak sanatı ile ilgili meslek faaliyetleri için topluma açık, sürekli eğitim programları düzenleyerek ve eğitim potansiyelinden toplumun da yararlanmasını sağlayarak toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak.

Göynük

Meslek Yüksekokulumuz Antalya‘nın Kemer İlçesine bağlı Göynük Beldesinde üniversiteye 37 km uzaklığında bulunmaktadır. Göynük mavi bayraklı denizi, doğal güzellikleri ve çok sayıdaki turizm işletmesiyle turistik bir yerleşim birimidir.

Tarihçe

Binanın temeli 30 Nisan 2011’de Göynük Belediyesi tarafından atılmıştır. Göynük Belediyesinin tamamen kendi imkânlarıyla yaptırdığı meslek yüksekokulu Kemer ve civarındaki ilk ve tek yükseköğretim kurumu olma özeliğini taşımaktadır.

Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 20 Şubat2014 tarihli toplantısında alınan karar ile kurulmuştur ve Türkiye’de mutfak sanatları alanında önlisans eğitimi veren ilk tematik yüksekokul olmuştur.

Fiziki Altyapı

Yüksekokulun binası mutfak sanatları eğitimine uygun bir kapasite ve fiziksel planlama ile 10.05.2011 tarih ve 2011/11 numaralı Yapı ruhsatına istinaden inşa edilmiştir. Parselin toplam alanı 3.415 molmakla birlikte binanın ruhsata esas toplam metrekaresi 5.130’dur.

 Yüksekokul binasında 9 adet derslik, 2 adet dil laboratuarı, 1 adet konferans salonu, 1 adet toplantı salonu, 1 adet kütüphane, 2 adet teknik ofis, 1 adet servis alanı, 1 adet gastronomi uygulama atölyesi, 1 adet uygulama laboratuarı, 1 adet yemekhane, 1 adet et ürünleri işleme laboratuarı, 1 adet mutfak laboratuarı, 1 adet öğrenci işleri ofisi, 1 adet kantin, 2 adet soğuk depo, 1 adet restoran ve restoran mutfağı, 14 adet idari ofis, 1 adet hobi salonu, 1 adet uygulama atölyesi mevcuttur.

Ulaşım

Göynük Beldesi Antalya havaalanına 45 km uzaklıktadır. Belde, ilçe merkezine 9 km, il merkezine 35 km uzaklıktadır. Beldenin çevre il ve ilçelerle düzenli karayolu bağlantısı mevcuttur. Belde Antalya‘nın güneybatısında bulunan Kemer ilçesinin batısında yer almakta olup günün her saati bu güzergahta ulaşım mümkündür.

Eğitim-Öğretim

Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu ilk olarak Otel, Lokanta ve Hizmetleri Bölümünde açık bulunan Aşçılık (Örgün Öğretim) programına öğrenci almayı planlamaktadır.

 

Meslek Yüksekokulumuz öğrencilerinin teorik ve uygulamalı eğitimleri, meslek yüksekokulu binamızda verilecektir. Bu bağlamda öğrenciler gerek meslek yüksekokulumuzun bulunduğu bölgedeki konaklama işletmelerinde gerekse de okul binası içerisinde bulunan uygulama alanlarında uygulama yapma imkanı bulabilecektir.

Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları MYO

Mutfak Sanatları ve Aşçılık

Günümüzde dışarıda yemek yeme olgusunun sosyal bir davranış olarak yaygınlaşması, bilimsel alandaki gelişmeler ve artan turizm faaliyetleri ile birlikte mutfak sanatları ve aşçılık giderek değer kazanan, yaratıcılıkla iç içe geçmiş bir meslek halini almıştır.

Toplumumuzda çok çeşitli sebeplerle dışarıda yemek yeme sıklığının artması ve özellikle 1980 sonrası çok hızlı bir gelişme gösteren ve gelişmeye devam edeceği öngörülen bir turizm endüstrisinin varlığı ile Türkiye’de aşçılık genç kuşağın ilgi duyabileceği saygın ve gelecek vaat eden meslekler arasında yerini almış, önemli bir istihdam olanağı yaratmaya başlamıştır. Ancak, gençlerimizin bu alanda istihdam edilebilmeleri konu ile ilgili sağlam temeller üzerine inşa edilmiş bir eğitim almaları ile olanaklıdır.

Geleneksel olarak aşçıların usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yetiştirilebileceği anlayışı, meslek üzerine biçimsel eğitimlerin verilmeye başlaması ile teoriyi ve uygulamayı birleştirebilen bilimsel bir yaklaşımla değişmeye başlamıştır. Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu bünyesinde verilecek eğitim bu düşünsel temel üzerine şekillenmektedir.

Günümüzdeki haliyle aşçılık teknik, estetik ve yaratıcılık, yönetsel, pazarlama ve teknolojiyi izleme gibi çok çeşitli becerilerin bir araya getirilmesini gerektiren profesyonel bir uzmanlık alanıdır. Dünyada ünlenmiş olan bazı restoran işletmeleri başarılarını bu becerileri bir arada en iyi kullanabilen aşçılarına borçludur. Bu gelişmeler ışığında çağdaş aşçılık eğitimi el emeğinin geliştirilmesine dayalı mesleki eğitim anlayışından çok yenilik yaratacak bireyler yetiştirmek anlayışına dayanmaktadır. Bu bakış açısıyla meslek yüksekokulumuz aşağıdaki amaçları benimsemektedir.  

a) Uluslararası alanda rekabet edebilecek, yabancı dil bilgisine de sahip aşçılar yetiştirmek,

b) Türk ve dünya mutfak kültürleri ile ilgili çalışmalar yapmak,

c) Türk Mutfak Kültürü’nün sürdürülebilirliğine katkı vermek,

d) Gastronomi ve turizm sektörü ile sürekli işbirliği ve eşgüdüm içinde olmak, sektörden gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlamak, işletmelerde oluşan sorunların çözümüne katkıda bulunmak,                           

e) Ulusal ve uluslararası alanda turizm eğitimi veren, benzer statüdeki eğitim kurumları ile işbirliği yaparak, gerek öğrencilerin daha iyi yetişmesi ve gerekse öğretim elemanlarının bilgi düzeyini arttırmak için çalışmalarda bulunmak,

f) Aşçılık alanını ilgilendiren konularda ulusal, uluslararası düzeyde toplantı, seminer, kongre düzenlemek ve diğer kurumlar tarafından düzenlenen toplantılara katılmak,

 

g) Mutfak sanatı ile ilgili meslek faaliyetleri için topluma açık, sürekli eğitim programları düzenleyerek ve eğitim potansiyelinden toplumun da yararlanmasını sağlayarak toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak.

Göynük

Meslek Yüksekokulumuz Antalya‘nın Kemer İlçesine bağlı Göynük Beldesinde üniversiteye 37 km uzaklığında bulunmaktadır. Göynük mavi bayraklı denizi, doğal güzellikleri ve çok sayıdaki turizm işletmesiyle turistik bir yerleşim birimidir.

Tarihçe

Binanın temeli 30 Nisan 2011’de Göynük Belediyesi tarafından atılmıştır. Göynük Belediyesinin tamamen kendi imkânlarıyla yaptırdığı meslek yüksekokulu Kemer ve civarındaki ilk ve tek yükseköğretim kurumu olma özeliğini taşımaktadır.

Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 20 Şubat2014 tarihli toplantısında alınan karar ile kurulmuştur ve Türkiye’de mutfak sanatları alanında önlisans eğitimi veren ilk tematik yüksekokul olmuştur.

Fiziki Altyapı

Yüksekokulun binası mutfak sanatları eğitimine uygun bir kapasite ve fiziksel planlama ile 10.05.2011 tarih ve 2011/11 numaralı Yapı ruhsatına istinaden inşa edilmiştir. Parselin toplam alanı 3.415 molmakla birlikte binanın ruhsata esas toplam metrekaresi 5.130’dur.

 Yüksekokul binasında 9 adet derslik, 2 adet dil laboratuarı, 1 adet konferans salonu, 1 adet toplantı salonu, 1 adet kütüphane, 2 adet teknik ofis, 1 adet servis alanı, 1 adet gastronomi uygulama atölyesi, 1 adet uygulama laboratuarı, 1 adet yemekhane, 1 adet et ürünleri işleme laboratuarı, 1 adet mutfak laboratuarı, 1 adet öğrenci işleri ofisi, 1 adet kantin, 2 adet soğuk depo, 1 adet restoran ve restoran mutfağı, 14 adet idari ofis, 1 adet hobi salonu, 1 adet uygulama atölyesi mevcuttur.

Ulaşım

Göynük Beldesi Antalya havaalanına 45 km uzaklıktadır. Belde, ilçe merkezine 9 km, il merkezine 35 km uzaklıktadır. Beldenin çevre il ve ilçelerle düzenli karayolu bağlantısı mevcuttur. Belde Antalya‘nın güneybatısında bulunan Kemer ilçesinin batısında yer almakta olup günün her saati bu güzergahta ulaşım mümkündür.

Eğitim-Öğretim

Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu ilk olarak Otel, Lokanta ve Hizmetleri Bölümünde açık bulunan Aşçılık (Örgün Öğretim) programına öğrenci almayı planlamaktadır.

 

Meslek Yüksekokulumuz öğrencilerinin teorik ve uygulamalı eğitimleri, meslek yüksekokulu binamızda verilecektir. Bu bağlamda öğrenciler gerek meslek yüksekokulumuzun bulunduğu bölgedeki konaklama işletmelerinde gerekse de okul binası içerisinde bulunan uygulama alanlarında uygulama yapma imkanı bulabilecektir.

Özellikler
Yorum
Henüz yorum bulunmamaktadır, ilk yorumu yapmak ister misiniz?
İnceleme bırak
Hizmet: Fiyat: Kalite: Diğerleri:

Bir cevap yazın